Lurer du på noe angående epilepsi hos hunder? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om sykdommen.
Et anfall skyldes for stor elektrisk aktivitet i hjernen. Det synlige resultatet av dette varierer. Det kan kun være rykninger i munnviken på den ene siden av ansiktet, eller det kan være så alvorlig at hunden faller om og sparker rundt seg. Et anfall kan vare fra noen få sekunder til flere minutter eller timer. Jo lenger et anfall varer, jo mer alvorlig er det, og desto viktigere er det å kontakte dyrlegen umiddelbart.
Anfallene varierer mye fra hund til hund, og det samme gjelder tegnene på nært forestående anfall. Du vil kanskje legge merke til noe av dette:
Når du blir bedre kjent med epilepsien og hundens anfallsmønster, blir det lettere å kjenne igjen disse – noen ganger svake – atferdsendringene. Dermed blir du bedre i stand til å forutsi når hunden får et anfall, slik at du kan hjelpe den gjennom det.
Hvis hunden din har et enkeltstående anfall, betyr det ikke nødvendigvis at den har epilepsi. Epilepsi betyr simpelthen gjentatte anfall. Anfall kan forekomme som enkelttilfeller hos alle hunder av ulike årsaker. Når de skyldes for stor elektrisk aktivitet i hjernen og gjentas over tid, kalles tilstanden epilepsi. Hvis du opplever at hunden har et anfall for første gang, må du rådføre deg med dyrlegen.
Epilepsi er en livsvarig tilstand som ikke kan helbredes. Men hos de fleste hunder kan den behandles godt, slik at du og hunden din kan få et langt og lykkelig liv sammen.
Epilepsi kan ikke kureres, men sykdommen kan kontrolleres. Det finnes medisin til langsiktig bruk som kan redusere hyppigheten av anfallene. Behandlingen er meget individuell og skal alltil skje i samråd med dyrlegen.
Det er meget usannsynlig at en hund vokser fra epilepsien. Hunder med primær epilepsi har typisk sitt første anfall når de er mellom ett og fem år gamle. Sykdommen kan ikke kureres, og den forsvinner heller ikke med alderen. Den kan imidlertid behandles godt, så du må snakke med dyrlegen, som kan gi deg flere opplysninger om hva du kan gjøre for å hjelpe hunden.
Hunder med primær epilepsi er friske på alle måter. Mennesker og andre hunder kan ikke gjenkjenne en hund med primær epilepsi hvis den går forbi dem på gaten eller leker med dem i parken. Derfor reagerer andre hunder normalt overfor hunder med epilepsi. Hvis du tror at hunden din er i ferd med å få et anfall, eller befinner seg i en av anfallets tre faser, er det best å fjerne andre kjæledyr og barn.
Andre hunder kan bli utrygge når de er i nærheten av en hund som har et anfall, og de kan reagere aggressivt overfor den epileptiske hunden. Derfor bør du sørge for å fjerne andre hunder dersom hunden din er i ferd med å få et anfall.
Det er kanskje overraskende at det vanligste tidspunktet for et anfall er når hunden er avslappet og rolig, ja, noen ganger mens den sover. Et anfall kan oppstå når som helst, men det er mindre sannsynlig at hunden får et anfall når den er opphisset, leken eller mosjonerer. Derfor er det ingen grunn til at hunden din ikke skulle kunne ha et godt og aktivt liv, selv om den har epilepsi.
Ja. Det er ingen grunn til at en hund med epilepsi ikke skulle kunne få alle sine rutinemessige, forebyggende behandlinger. Noen typer medisin kan eventuelt interagere med medisinen mot epilepsi, men det gjelder ikke vaksiner, ormekurer eller loppemidler. Hvis hunden får epilepsimedisin og har bruk for en annen type behandling, er det best å dobbeltsjekke med dyrlegen først. Er du i tvil, skal du alltid kontakte dyrlegen.
Kontakt dyrlegen straks hvis:
Kontakt dyrlegen for en rutinekontroll hvis:
Hvis du ikke kan finne svar på spørsmålet her, eller hvis du ønsker ytterligere opplysninger, ber vi deg snakke med dyrlegen eller gå inn på siden med "nyttige lenker".