Sammen kan du og dyrlegen ta styringen for å behandle hundens epilepsi20 January 2016
Mer om anfall

HVA ER TEGNENE PÅ AT HUNDEN SNART FÅR ET ANFALL?

Det er kanskje overraskende at det vanligste tidspunktet for et anfall er når hunden er avslappet og rolig, ja, noen ganger mens den sover. Et anfall kan oppstå når som helst, men det er mindre sannsynlig at hunden får et anfall når den er opphisset, leken eller mosjonerer.

Mange eiere kan merke når hunden er i ferd med å få et anfall. Typisk fordi første fase i et epileptisk anfall tar form av en atferdsendring. Kanskje merker du en endring i hundens angstnivå, kroppsfunksjoner eller frivillige bevegelser (se avsnittet "Epileptiske anfall" for flere opplysninger).

KAN JEG FORHINDRE EPILEPTISKE ANFALL?

Epilepsi kan ikke kureres, men sykdommen kan kontrolleres. Det finnes medisin til langsiktig bruk som kan redusere hyppigheten av anfallene. I noen tilfeller blir hunden helt anfallsfri. Behandlingen er meget individuell og skal alltid skje i samråd med dyrlegen.

HVA SKJER MED HUNDEN UNDER ET ANFALL?

Anfallene er svært ulike. De kan være så milde at de kun består av rykninger i den ene siden av ansiktet, eller så alvorlige at hunden faller om og sparker rundt seg. Et anfall kan vare fra noen få sekunder til flere minutter eller timer. Jo lenger et anfall varer, jo mer alvorlig er det, og desto viktigere er det å kontakte dyrlegen umiddelbart. (Se "Hva skal jeg gjøre”)

Normalt starter et anfall med at musklene blir stive. Deretter faller hunden kanskje om på siden, med bena strakt ut og hodet bakover. Den kan utføre stive, rykkende eller padlende bevegelser med bena - det kan likne på en løpebevegelse. Hunden vil kanskje skjelve, ha avføring, tisse eller kaste opp, og ofte gir den fra seg lyder, f.eks. bjeffing eller piping, og den vil sikle voldsomt. De fleste hunder trekker også pusten raskere og hardere, og i enkelte tilfeller blir tungen tilsynelatende mørkere.

Det kan være skremmende å se på, men et anfall har normalt kort varighet, i gjennomsnitt under to minutter. Hvis du gjør et videoopptak av hunden under et anfall og registrerer hendelsene i anfallsdagboken, kan det hjelpe deg med å finne ut når du skal ringe til dyrlegen (se "Praktiske verktøy").

KAN ANFALLENE SKADE HUNDEN?

Under et anfall

Under et anfall er hunden bevisstløs, og den er ikke bevisst hvilke fysiske bevegelser kroppen dens gjør. Det er vanlig at hunden lager lyder – f.eks. bjeffer eller piper – under et anfall, og at den mister kontrollen over blære og/eller tarm. Hunden har ikke smerter under et anfall.

Etter anfallet

Hunden din kan ha det helt fint etter et anfall, men manglende orienteringsevne og dårlig koordinasjon er vanlig. Hunden kan komme borti f.eks. møbler og andre gjenstander i huset eller falle ned trappen hvis den ikke kan stå ordentlig på bena. Om mulig bør du i denne perioden holde den borte fra trapper eller skarpe gjenstander. (Se avsnittet "Hva skal jeg gjøre?" for flere opplysninger).

Gjentatte anfall i løpet av kort tid

Hvis anfallene varer i mer enn fem minutter, eller hvis hunden har hatt flere anfall på samme dag, må du straks kontakte dyrlegen.

Fysisk skade under et anfall

Det er svært sjelden hunder skader seg under et anfall. Hvis det skjer, vil det sannsynligvis være en mindre skade som skyldes at den har kommet borti et møbel eller en gjenstand, f.eks. et salongbord, eller at den har bitt seg i tungen. Hunden svelger ikke tungen, så du må ALDRI stikke hånden din inni eller i nærheten av hundens munn når den har et anfall. Er du urolig på grunn av en skade hunden har fått under et anfall, må du kontakte dyrlegen.

Anfall som varer i mer enn fem minutter

Langvarige anfall gir en økning i kroppstemperaturen. Dette kan medføre skader på hjernen og andre organer, f.eks. lever og nyrer. Hvis et anfall varer i mer enn fem minutter, eller hvis hunden har hatt flere anfall på samme dag, må du straks kontakte dyrlegen.

NÅR SKAL JEG KONTAKTE DYRLEGEN?

Kontakt dyrlegen straks hvis:

  • Hunden har sitt første anfall
  • Hunden har et anfall som varer i mer enn fem minutter
  • Hunden har mer enn ett anfall i løpet av 24 timer
  • Du på noe vis er bekymret

Kontakt dyrlegen for en rutinekontroll hvis:

  • Hunden skal til sin faste epilepsikontroll
  • Du er bekymret for at anfallene blir verre, eller hvis du er urolig med tanke på behandlingen eller hvordan du kan hjelpe hunden med å håndtere sykdommen